Ubuntu 8.04

Εναγωνίως περιμένω την επόμενη έκδοση του Ubuntu (την 8.04), που βρίσκεται ήδη σε beta και θα αφιχθεί σε λιγότερο από ένα μήνα. Έριξα μια ματιά στα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά και βλέπω τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:

  • Linux kernel 2.6.24: Περιλαμβάνει το (πολύ σημαντικό για desktop Linux) Completely Fair Scheduler. Όσοι δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό, να πω απλώς ότι το γραφικό περιβάλλον θα δουλεύει πια πολύ πιο smooth... τέρμα οι περίεργες μικρο-παύσεις καθώς μετακινείτε παράθυρα κλπ.
  • GNOME 2.22: με βελτιώσεις στη λειτουργία του
  • PulseAudio: Ένας νέο σύστημα ήχου με κεντρική διαχείριση (όπως περίπου έχει γίνει και στα Vista αλλά με παραπάνω δυνατότητες).
  • Υποστήριξη Active Directory με το Likewise Open γι' αυτούς που θέλουν να εκμεταλευτούν υπάρχουσες υποδομές (κυρίως σεLAN με Windows domains) που δίνει τη δυνατότητα χρήσης του AD για Single Sign-On authentication (μέσω Kerberos)
  • Uncomplicated Firewall: Ένα firewall απλό στη χρήση. Και ναι, αυτό είναι το όνομά του.
  • WUBI: Εδώ έδωσα ρέστα! Είναι ένα σύστημα εγκατάστασης που παίζει με CD ή DVD (ή το ISO τους) το οποίο εγκαθιστά το Ubuntu μέσα στο Windows χρησιμοποιόντας ένα αρχείο για virtual δίσκο. Ούτε να παίζεις με partitions, ούτε να αλλάζεις τον bootloader! (είναι όμως dual-boot) Και όποτε θες να φτιάξεις κανονικό partition για το Ubuntu σου (για να εκμεταλευτείς και την αυξημένη, δηλαδή τη κανονική, ταχύτητα), μπορείς να μεταφέρεις τα δεδομένα εύκολα. Η δε απεγκατάσταση του Ubuntu είναι ένα απλό Uninstall...

Η δε αναβάθμιση του 7.10 σε 8.04 αναμένεται να είναι τόσο απλή όσο και τη προηγούμενη φορά (από το 7.04 στο 7.10).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Hellgate: London Alpha Test

Έρευνα ΠΑΚΟΕ 2008 για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες της Αττικής

Apache, Subversion, Trac, MoinMoin