Book Review: "Facts and Fallacies of Software Engineering"

Πριν από μερικές μέρες τελείωσα το “Facts and Fallacies of Software Engineering” του Robert Glass. Μπορώ να πω πως είναι ένα αξιόλογο βιβλίο που κάθε προγραμματιστής πρέπει να διαβάσει. Άλλωστε είναι αρκετά μικρό (γι' αυτό ακόμα και εγώ κατάφερα να το τελειώσω).

Το θέμα του είναι η κατάρριψη μύθων, ή μάλλον η διατύπωση αληθειών (διατυπώνοντας 55 τέτοιες αλήθειες), όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικού, υποστηριζόμενος από μελέτες. Οι βασικοί τομείς που διαχωρίζει αυτές τις αλήθειες είναι τρεις: η διαχείριση (management), ο κύκλος ζωής (life cycle), και η ποιότητα (quality).

  • Η «διαχείριση» αφορά τη διαχείριση της ανάπτυξης του λογισμικού και περιλαμβάνει αλήθειες όπως “Fact 2: The best programmers are up to 28 times better than the worst programmers.”
  • Ο «κύκλος ζωής» αφορά τις φάσεις της ζωής του λογισμικού και περιλαμβάνει αλήθειες όπως “Fact 41: Maintenance typically consumes 40 to 80 percent of software costs. It is probably the most important life cycle phase of software.”
  • Η «ποιότητα» αφορά αυτό ακριβώς, τη ποιότητα του λογισμικού, και περιλαμβάνει αλήθειες όπως “Fact 50: There is no single best approach to software error removal.”

Στο τέλος έχει και ένα επιπλέον τμήμα με τον τίτλο “5+5 Fallacies”, αφιερωμένο σε 10 μύθους.

Το κάθε θέμα/αλήθεια/fact είναι δομημένο προσεκτικά στην ανάπτυξή του και συμπυκνώνει τα αποτελέσματα των μελετών καθώς και τις δικές του παρατηρήσεις και τις αντιδράσεις σε αυτά. Όποιος έχει κάποια πείρα, ταυτίζεται (ελπίζω) αμέσως με τα δεδομένα που παρουσιάζει. Εκτός από το γενικότερο ενδιαφέρον που είχε ως διεύρυνση των δικών μου σκέψεων σε σχέση με το όλο θέμα της ανάπτυξης λογισμικού, μου κέντρισε τη περιέργεια η κριτική που κάνει στο ΕΛΛΑΚ… αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Hellgate: London Alpha Test

Έρευνα ΠΑΚΟΕ 2008 για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες της Αττικής

Apache, Subversion, Trac, MoinMoin